marți, 20 februarie 2018

Contributii la istoria radioamatorismului romanesc(I)

CONTRIBUTII LA ISTORIA RADIOAMATORISMULUI ROMANESC (I)

Sub titlul "Despre activitatea de radioamatorism in judetul Hunedoara" prezentam in acest numar, (si, probabil. intr-unul viitor), micromonografia prezentata de YO2BPZ in data de 3 mai 1998 la Deva cu ocazia Simpozionului omagial de radioamatorism "Hunedoara 50"

Despre activitatea de radioamatorism in judetul Hunedoara

De la inceput trebuie sa aratam ca pentru anumite perioade fondul documentar pentru intocmirea acestei "minimonografii" a fost foarte sarac, iar pentru unele chiar inexistent.
Dupa investigatiile noastre, primele incercari colective de abordare a radioamatorismului in varianta lui de unde scurte (nu in cea a constructiilor radio) dateaza la Deva de prin anii 1947-48, cand, in cadrul Liceului Decebal din Deva, un fost profesor de stiinte naturale, care pe front a fost transmisionist, a adus un aparat de radio de constructie germana si a initiat cativa elevi mai avansati in receptia undelor scurte si in special a statiilor de radiomatori din aceasta gama de unde.
Informatia provine din mai multe surse, dintre care cea mai autorizata este YO2CC, Murgu Liviu, prezent intre noi, care in anul 1948 era elev la acest liceu. Dansul cunoaste despre aceasta activitate, dar nefiind la acea vreme pasionat de radio si radioamatorism, regreta mult ca nu isi mai aminteste numele profesorului respectiv.
In acea perioada aparea in Romania  "Ziarul Stiintelor si Calatoriilor", o revista exceptionala pentru vremea ei in popularizarea noutatilor tehnico- stiintifice.
Suntem in posesia  intregii colectii (legate) pe anul 1947, pe care cu amabilitate ne-a pus-o la dispozitie domnul Murgu YO2CC si pe care o prezentam in cadrul expozitiei documentare (in acel an, 1947, revista implinea 60 de ani de existenta! Asta inseamna ca ea a inceput sa apara in anul 1887! Adevarat record de longevitate!).
Si, revenind la "Ziarul Stiintelor si Calatoriilor", nu mica a fost surpriza ca in anul 1947 sa gasim nu mai putin de noua articole de constructii radio semnate de Ionel Ganea de la Statia Meteorologica Deva, cel care nu peste mult timp va deveni YR-R-327 si apoi YO2AK. Vom vorbi mai tarziu despre aportul deosebit al lui Ionel Ganea la dezvoltarea radioamatorismului hunedorean. (N.R. Ionel Ganea s-a stins din viata in data de 10 decembrie 1999, in varsta de 77 de ani).
 Dar sa nu trecem in fuga peste aceasta perioada si sa enumeram titlurile articolelor lui Ionel Ganea  aparute numai in anul 1947 in "Ziarul Stiintelor si Calatoriilor":
Mic receptor de unde scurte (cu AL5, AZ1)  - nr.17
Redresorul cu lampi  - nr. 18
Aparat radio portativ (DF11, DC11, DL11)  - nr. 21
Receptor 2+1 cu l\mpi americane (58, 47, 80) - nr. 23
Aparat de radio universal (EF2, CL6, CA2, C41) -nr. 28
Receptor mic cu randament mare (DC11) - nr. 29
Aparat cu 3 lampi la baterie (2xKC4, KL5) - nr. 33
O galena simpla - nr. 43
si o idee foarte simpla si utila de determinare a polaritatii curentului continuu, folosind doar un … cartof! (nr. 39).
Regretam mult ca nu am  putut procura si alte numere ulterioare ale revistei, deoarece suntem siguri ca domnul Ganea a publicat in continuare articole de radiotehnica.
Am citat atat de mult aceasta revista deorece de ea se leaga si prima autorizare a unei statii de radioamator in judetul Hunedoara: dupa amintirile lui YO2CJ, dl. Iosif Remete din Petrosani, intr-un numar de prin august - septembrie 1948, a aparut in aceasta revista un mic anunt referitor la constituirea ARER (Asociatia Radioamatorilor de Emisie-Receptie) si propunerea de inscriere in  aceasta asociatie. D-l. Remete nu a stat pe ganduri, a facut imediat cererea de inscriere si dupa cum ne-a declarat (si am scris in articolul "Profil YO" din nr. 3/1996 al YO/HD Antena), a si obtinut, in cursul anului 1948, cartea de membru ARER si indicativul de receptie YR-R-106. Acesta a fost si motivul principal pentru care am socotit ca in anul 1998 se  implinesc 50 de ani de radioamatorism in judetul Hunedoara (Ulterior, dl Remete a revenit, amintindu-si ca a primit cartea de membru si indicativul la inceputul anului 1949, apoi, in urma discutiilor avute la Deva cu YO3APG, si-a consultat arhiva personala si a scris o foarte documentata scrisoare, pe care am si publicat-o in numarul 67/ianuarie 2002 al YO/HD Antena sub titlul "Contributii  la istoricul radioamatorismului romanesc")
Radioamatorii hunedoreni, la inceput putini, grupati in special pe langa cei care au fost radiotelegrafisti militari si profesionisti, au urmat aceiasi cale sinuoasa in domeniul organizatoric ca si toti radioamatorii YO: ARER, ARUS, AVSAP, UCFS, etc.
Dar, indiferent cum a fost, pasiunea  a fost cea care a a invins. Stim cat era de greu sa obtii o aparatura functionala de undeva: totul era autoconstruit, cerand foarte multa munca, pricepere, si nu in ultimul rand, mari sacrificii materiale.
 Radioclubul Regional Hunedoara s-a constituit la 10 aprilie 1960 (dl . Murgu, YO2CC are adresa prin care era invitat la sedinta de constituire). Nu stim cand a fost autorizata statia de emisie (YO2KAR), dar, dupa "Radioamatorul" nr.6/1957, statia de receptie YO6-037 a AVSAP Regional Hunedoara (in 1957 HD era inca in YO6!), operata de Bogdanesu Grigore si Carabas Gheorghe s-a clasat pe locul 18 din 54 de concurenti la Concursul republican de telegrafie (la a cest concurs a participat si YO6-200, Petriceanu Ioan din Deva, care s-a clasat pe locul 38). Tot YO6-037  participa si la concursul cehoslovac din acel an, fiind singura statie  YO6 !
Dupa "Radioamatorul" nr. 10/1958, regiunea Hunedoara se claseaza pe locul 11 din 17 echipe la Concursul National de Radiotelegrafie Viteza tinut la Bucuresti, unde a participat cu doi concurenti (pacat ca nu stim cine au fost acestia!).
In orice caz, merita a  fi amintite numele unor persoane care in acea perioada au luptat pentru a  se  face ceva in domeniul radioamatorismului. Si i-am aminti aici, intr-o ordine strict aleatoare pe domnii Lupas Gheorghe, Iancu Ioan, Petriceanu Ioan, Carabas Gheorghe, Bogdanescu Grigore, Rugescu Gheorghe,  Muresan Augustin, Bohaterez Stefan si multi, multi altii, pe care, fie nu i-am cunoscut, sau, pur si simplu, din prea marele tumult al vietii., i-am uitat. Si unii dintre ei ne-au parasit pentru totdeauna. Dumnezeu sa ii odihneasca!
Epoca "moderna" a radioamatorismului hunedorean incepe prin anii 1959-60. Merita apreciat aportul adus de primul sef de radioclub, Lupea Taita, fost subofiter de transmisiuni  si camarad pe front cu cel ce va fi mai tarziu generalul Gheorghe Enciu, multi ani comandantul Comandamentului Trupelor de Transmisiuni.
Credem ca de aceasta perioada si de o mai mare "deschidere" se leaga autorizarea mai multor statii hunedorene.
Dupa  o lista a statiilor YO din 1962 (expusa la expozitia documentara, proprietatea lui YO2CC), la 1 iunie 1962 in regiunea Hunedoara erau autorizate 10 statii de emisie receptie (una colectiva, YO2KAR)  si 9 individuale, situate in Deva (YO2AK Ganea Ionel, YO2CC Murgu Liviu si YO2XG Daradici Gheorghe), Petrosani (YO2BD Konyar Tiberiu, YO2BO Breben Ilie, YO2BE Roy Rudolf, YO2CJ Remete Iosif), Lupeni (YO2CY Morar C.tin si YO2IQ Collarini Victor) si Uricani (YO2CX Patalita Victor). La  acea ora, radioamatorismul apartinea de UCFS, FSAR (Federatia  Sportului Aviatic si Radioamator).
Tot prin amabilitatea lui YO2CC am intrat in posesia unui raport al Comisiei regionale de radioamatorism din anul 1964, din care, pentru a se vedea cresterea comparativa cu anul 1962, spicuim cateva date interesante si deloc "umflate":
Existau doua statii colective (Deva si Petrosani)
22 de statii de emisie receptie cls. II-a si a  III-a
Instructori de radiaomatorism: YO2AK (Deva); YO2AFB (Hateg); YO2QY si YO2QP (Calan); YO2CJ (Petrosani); YO2QA si YO2QG (Hunedoara).
Sunt evidentiati pentru participarea la concursuri  YO2CJ, YO2CX, YO2CY, YO2QP, YO2QY, YO2AAE si performanta deosebita a lui YO2CJ care la concursurile REF din anii 1961 si '62 s-a clasat primul din YO, iar la concursul din 1962 a obtinut locul III in clasamentul general!
Deasemenea, este evidentiata participarea lui YO2CJ cu patru articole la "Sport si Tehnica", revista de atunci a sporturilor tehnico-aplicative.
In concursul "YO23A"din 1963, statia YO2KAR a realizat 512 QSO-uri cu statii din 22 de tari.
S-au distribuit radioamatorilor urmatoarele statii radio : PP-15W (YO2CC, YO2NV); RSI-6K (YO2CJ, YO2CY, YO2AAE).
-    In prima jumatate a anului 1964, radioamatorii hunedoreni au realizat peste 10.000 de QSO-uri (Evidentiat YO2AFB, care a expediat 500 de QSL-uri in doua luni).
 Deoarece suntem in posesia Call Book-urilor YO din 1970 si 1979, dam mai jos comparativ numarul de statii hunedorene, pentru a vedea dinamica, cel putin formala, a cresterii:
in 1970 - 30 statii individuale, 3 statii de club;
in 1979  - 70 statii individuale, 14 statii de club;
in 1998  - 131 statii individuale.
Incepand de prin anii '70, activitatile RCJ Hunedoara    s-au diversificat, pe langa traficul de unde scurte aparand  radiotelegrafia de sala si radiogoniometria de amator (RGA), abordata foarte serios, anul acesta (era in 1998 - N.R.) desfasurandu-se a 22-a editie a "Cupei Decebal" si sporadic, undele ultrascurte (YO2CJ, YO2QC, YO2BAK).
Rezultatele au fost notabile, mandrindu-ne in mod deosebit cu un titlu de campion mondial la RGA (Natalia Faget, Sarajevo, 1986), cu foarte, foarte multe titluri de campioni nationali (peste 150), care au adus permanent un punctaj bun judetului Hunedoara in clasamentele intocmite de FRR.
Incepand cu anul  1996, pe un "pionierat" inceput de YO2QC, decanul de drept al UKW-istilor hunedoreni (nu trebuie totusi uitat ca la 7 iunie 1958 YO2CJ, pe  atunci YO5CJ - fiind cu serviciul la Baia Mare - a facut parte din echipa YO5KAD care a realizat prima legatura YO cu o statie straina - HA9OO - in banda de 2 metri, de pe varful Ignis) si YO2BAK (actualmmente YO5BAK, Emil Aldea din Oradea) si pe o "directie radio " deja existenta (YO2LEU la Orastie si YO2APU la statia TV Magura) si profitand de o conjunctura favorabila (livrarea prin radiocluburi a aparaturii RTM si RTP casata de la armata si din economie, posibilitatea procurarii cuarturilor "la comanda” prin sprijinul lui YO3CR), la Deva si pe urma aproape in intreg judetul a luat o amploare deosebita UKW-ul, mai intai pe o singura frecventa, cu statii RTP si RTM modificate, apoi prin procurarea de catre fiecare de aparatura mai performanta.
La Deva apare regulat, incepand cu martie 1996, buletinul de informare "YO/HD ANTENA" care acum  (era mai 1998 - NR) a trecut in anul trei de aparitie, avand circa 100 de abonati din tara si se trimite in Muntenegru si Republica Moldova. S-au primit aprecieri pentru continut  si participa cu materiale de publicat o serie de "nume" ale radioamatorismului YO.
-
(dupa YO/HD Antena, nr. 69/martie 2002)