marți, 20 februarie 2018

In memoriam YO2ZD...

 In  memoriam YO2ZD...

 Parca a fost ieri! Imi amintesc ca in primavara anului 1950, intrand la Metrologia minei Lupeni pentru a calibra un instrument de masura, am dat de un tehnician metrolog foarte indemanatic si constiincios: era nea Tolea , pe nume Anatolie Poruznic. Afland ca sunt radioamator autorizat, cu indicativ de apel, nea Tolea s-a ridicat subit,  si, cu glasul sugrumat de emotie mi-a marturisit ca se bucura enorm, deoarece si el  a facut trafic de radioamator cu cateva decenii in urma  cu indicativ luat "sui generis", deoarece pe atunci lipseau reglementarile activitatii de radioamator.

Nascut in anul 1912 la Balti, in Basarabia, ca cel de-al 12-lea copil al familiei, si fiind inca elev al scolii primare, Anatol se muta in 1927 cu familia la Praga, unde face si liceul.

Inca de pe bancile liceului il intereseaza "undele hertiene", si, cu mijloace proprii isi construieste un receptor

Frecventand Asociatia Radioamatorilor de Unde Scurte din Praga (SKEC), Anatol primeste indicativul de receptor  OK-RP244. La putin timp primeste si mult-ravnitul indicativ de emitator: OK1AP, isi construieste primul emitator cu oscilator Hartley si realizeaza primele QSO-uri in CW, (lucrand  si cu CV5AA, CV5X, etc.)

Cu toata puterea redusa a emitatorului (5 W), lucrand cu tenacitate, pasiune si pricepere, a ajuns ca in timp foarte scurt sa obtina diploma WAC - lucrat toate continentele - (15 oct..1932), printre primii radioamatori OK (al 16-lea din Cehoslovacia si al 6-lea din Boemia!)

In anul 1933 revine in tara, unde ia legatura cu radioamatorii romani afiliati Politehnicii din Bucuresti si lucreaza (neoficial sau "pirat"!) cu indicativul YP5AP, iar dupa un an, in urma demersului facut la AARUS, primeste indicativul YR5AP, cu care desfasoara o activitate foarte intensa, mai ales in banda lui preferata, banda de 21 MHz, obtinand la 26  martie 1936 prima diploma WAC pentru radioamatorii romani!!! (urmatoarea este obtinuta de YR5FD, la 30 noiembrie 1936

In perioada de activitate 1935-1939 a realizat peste 8500 QSO-uri cu radioamatori din 80 de tari si 31 de zone si a participat la mai multe concursuri romanesti si straine, clasandu-se pe locuri bune.

Datorita evenimentelor premergatoare celei de-a doua conflagratii mondiale, in 1939 este obligat sa predea Sigurantei statia de radioamator si sa-si inceteze activitatea de trafic.

Evenimentele de dupa 1945 l-au facut sa plece din Balti in cautarea unui loc de munca si dupa schimbarea mai multor localitati, se stabileste la Lupeni, impreuna cu sotia si o sora mai mare. Cu toata vitregia sortii de care a avut parte,pasiunea pentru radioamatorism nu s-a diminuat. Astfel, facand toate formalitatile necesare, in 1962 obtine autorizatia de emitator cls. III si indicativul YO2ZD, iar in 1969 autorizatia de cls. II. In scurt timp semnalele CW pleaca de la statia autoconstruita de nea Tolea, brazdand eterul.

Din anul 1965 desfasoara o activitate extrem de intensa la statia YO2KHU de la Clubul Copiilor Lupeni,  incercand si reusind sa dezvaluie prin demonstratii, acestor mladite tainele traficului in undele radio, tainele magice ale telegrafiei si inocularea acelui "ham spirit" specific radioamatorilor.

In 1993 isi pierde sotia, iar dupa un an si sora, ramanand singur la 81 de ani, vizitat doar de radioamatori uneori. In aceasta stare nu a mai avut taria sufleteasca de a mai continua hobby-ul sau indragit. Spre regretul nostru, al tuturor, in ziua de vineri 24 ianuarie 1997, s-a produs si acel nemilos "Silent key", manipulatorul  sau a tacut pentru totdeauna. Un atac de cord a pus capat vietii lui Anatol.

In unele seri senine imi ridic privirea spre cerul instelat si, cu ochii memoriei caut sa-l gasesc printre astri. M-ar consola intr-u catva sa cred ca se afla pe acea stea stralucitoare din constelatia Pleiadelor, inconjurata de zeci de stele, cum era el inconjurat adesea de copii cand opera statia clubului lor.

Iti promitem ca te vom pastra vesnic in amintire!

Iosif Remete, YO2CJ



(Dupa YO/HD Antena nr.8/ februarie 1997)